BAT afholder konference om arbejdsklausuler

Den 21. oktober afholdte Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) en konference i København om brugen af arbejds-, lærlinge- og arbejdsmiljøklausuler i bygge- og anlægssektoren.

Klausuler er efterhånden udbredt til langt de fleste kommuner, som skriver dem ind i deres udbud. Desværre er vejen lang fra en kontrakt med en arbejdsklausul, til byggepladser, der lever op til den samme klausul.

Hvis klausuler skal virke, er det nødvendigt med en aktiv og vedvarende kontrolindsats gennem hele byggeprocessen. Kontrollen skal være synlig og skal møde de ansatte på byggepladsen. Derudover er det nødvendigt, at man som offentlig bygherre har en bred vifte af sanktionsmuligheder, når klausulerne bliver overtrådt.

BAT har derfor udarbejdet pjecen ”Aktiv brug af arbejdsklausuler” med 35 forslag til, hvordan man sikrer, at klausulerne bliver til virkelighed på byggepladserne.

Pjecen blev præsenteret til konferencen, hvor panelet bestod af Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj, borgmesterkandidat i Esbjerg Kommune Jakob Lykke og CSR-chef i Københavns Kommune, David Salomonsen.

Sekretariatschef i BAT, Gunde Odgaard, satte rammen for arbejdsklausularbejdet med ordene ”Vi skal ikke – med søvngængeragtig sikkerhed – blive ved med at vælge de samme virksomheder, som gang på gang overtræder klausulerne”. Med BAT’s 35 forslag i hånden kan kommunalvalgskandidater forhåbentlig sikre, at det ikke kommer til at ske i næste valgperiode.

Læs BAT’s pjece om arbejdsklausuler her

Udgivet den 21. oktober 2021