SELVFORSKYLDT MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT af Gunde Odgaard

Byggevirksomhedernes evindelige klynkeri over mangel på arbejdskraft er langt hen ad vejen selvforskyldt.

I Danmark er der lige knap 80.000 faglærte bygningsarbejdere, som arbejder i andre brancher. Især industrien, handel, transport og erhvervsservice er storaftagere af tidligere faglærte bygningsarbejdere. 42.000 er under 50 år. De resterede ca. 38.000 er over 50 år.

Der er altså en kæmpe mængde bygningsarbejdere. Både unge som gamle, man kan trække tilbage til fagene, hvis man nu helt alvorligt og seriøst mener, at der er mangel på arbejdskraft.

Det, der kan undre, er naturligvis, at alle disse 80.000 fuldt erhvervsaktive på et tidspunkt i deres karriere har været i bygge- og anlægsbranchen – som minimum er de blevet uddannet, oplært og har fået et svendebrev.

Byggeriets virksomheder over en kam har jo haft dem ansat. De kender dem godt. De ved, hvem de er. Men de har også været medvirkende til, at de ikke er i branchen længere.

Man kan jo passende spørge dem: Hvorfor det? Hvorfor er det, at bygningsarbejdere, når de nærmer sig slut-fyrrerne forsvinder ud af branchen i hobetal?

Byggeriets virksomheder bliver nødt til at kigge indad for at finde ud af, hvordan man holder på folk, og hvad der skal til for, at man kan lokke folk tilbage.

Kunne man lokke bare 3 procentpoint tilbage, så er det 2.400 årsværk, som kunne afhjælpe den påståede mangel på arbejdskraft. 2.400 mænd og kvinder, som for langt de flestes vedkommende vil være fuldt funktionsdygtige fra dag et. Som ville kunne begå sig på en dansk byggeplads og vide, hvad der er op og ned på en tegning.

I stedet kan man forstå, at byggevirksomhederne – men måske primært deres arbejdsgiverorganisationer – hellere vil have arbejdskraft alle mulige steder fra. Dem, man selv har uddannet, kan man åbenbart ikke bruge.

Det, som arbejdsgiverorganisationerne i virkelighedens verden plæderer for, er billig udenlandsk arbejdskraft, det er underbetalt arbejdskraft, det er arbejdskraft, som går til minimallønningerne på det danske arbejdsmarked. Arbejdskraft, som man kan skalte og valte med.

Udgivet den 6. november 2018