Iltert opråb til minister: Stram nu corona-regler!

Fagbevægelse, eksperter og politikere kræver, at udenlandske arbejdere skal i karantæne

Læs den oprindelige artikel hos Ekstra Bladet her https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/iltert-opraab-til-minister-stram-nu-corona-regler/8094200

Følg BAT på twitter  @batkartellet https://twitter.com/batkartellet

Af Nick Sturm

Peter Hummelgaard har fået et blakket ry i fagbevægelsen.

Beskæftigelsesministeren klandres for uansvarligt nøl og for at sætte økonomi over sundhed hos danske håndværkere ved ikke at stramme indrejsereglerne for udenlandsk arbejdskraft, så byggeriets særligt polske, litauiske og rumænske håndværkere også skal i karantæne i 14 dage ligesom hjemvendte danske turister.

De tre fagorganisationer 3F, Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet, der alle er stærkt repræsenteret i byggeriet, ryster på hovedet over, at den udenlandske arbejdskraft stadig har fri adgang til danske byggepladser.

Claus Von Elling, der er gruppeformand i byggegruppen i 3F, mener, at ministeren må skære igennem og tegne nogle klare retningslinjer, der sikrer hans medlemmers sundhed.

– Det er en minister, som ønsker at inddrage de andre politiske partier, men når det kommer hertil, rækker det her samfundssind ikke længere, fordi man har et massivt ønske om at holde gang i de store byggeprojekter og dermed økonomien.

– Og jeg synes, at man skal spørge sig selv, om økonomien skal stå over folkesundheden, og hvis man deler min holdning, skal man sætte udenlandske håndværkere i 14 dages karantæne, siger han.

- Det giver ingen mening, at danske håndværkere, der er med til at holde hjulene i gang, er med til at udsætte sig selv for smitterisiko, når folk kommer rejsende ind over grænsen uden at blive sat i karantæne, siger Claus Von Elling. Foto: Martin Lehmann

Forbund i oprør: Der skal ske noget nu

Frustrationen i fagbevægelsen bygger på en række sager, hvor udenlandske håndværkere ankommer direkte på byggepladsen fra hjemlandet uden at gå i karantæne, i samspil med at dårlig hygiejne, for små skurvogne og generel tæt kontant har gjort byggepladser til tikkende corona-bomber.

3F bakkes op af Jørgen Juul Rasmussen, der er formand i Dansk El-Forbund.

– Jeg er ikke i tvivl om, at ministeren har haft travlt, men jeg synes, at det her skal på dagsorden, og at der skal gøres noget ved det nu.

– Og i denne forbindelse skal man huske på, at der er helt andre sundhedsforhold på sygehusene og i fødevareindustrien, hvor der også er meget udenlandske arbejdskraft, men det er der altså ikke ude på byggepladserne, og derfor må de reagere nu, siger han.

Tikkende corona-bomber: – Det er rystende

Henrik W. Petersen, der er formand i Blik- og Rørarbejderforbundet, mener ligeledes, at ministeren bør skride ind omgående.

Han afviser i samme ombæring, at fagbevægelsens bekymringer er et udtryk for modvilje mod udenlandsk arbejdskraft.

– Vi må forholde os til det sundhedsmæssige aspekt i det her. Det er det, der frustrerer vores medlemmer. Det er ikke at arbejde sammen med udlændinge, siger han.

Regeringens støtteparti SF og Dansk Folkeparti har tidligere udtalt, at Peter Hummelgaard bør stramme reglerne, så udenlandsk arbejdskraft skal i karantæne.

Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører hos Enhedslisten, mener også, at regeringen bør iværksætte tiltag på området.

Se også: Metro-ledelse efter coronakritik: – Tal ikke med pressen

Over for Ekstra Bladet advarer han dog mod, at reglerne bliver for firkantede.

– Jeg vil gerne diskutere, om vi kan lave test eller en karantæneordning for mennesker for højrisikoområder, siger han.

Risikerer mere smitte
Professor ved Københavns Universitet Jan Christensen, der har speciale i virussmitte, har tidligere fastslået, at man risikerer at øge coronasmitten i Danmark, når udenlandsk arbejdskraft ikke går i karantæne.

– Problemet er, at virussen er mere spredt i eksempelvis Polen og Tyskland, og derfor er risikoen for, at det er en smittet gæstearbejder, der kommer ind, større end hos en dansk arbejder, siger han.

Hans kollega professor Allan Randrup Thomsen har også flere gange udtalt, at politikerne gambler med folkesundheden ved ikke at stramme reglerne.

– Det er uhensigtsmæssigt ligefrem at importere mulige tilfælde af corona fra udlandet, har forskeren tidligere udtalt til Fagbladet 3F.

Se også: Coronafrygt på hospitalsbyggeri: 18 håndværkere sendt hjem

Lars Storr-Hansen, der er direktør i Dansk Byggeri, fejer alle krav og forslag om at sætte udenlandsk arbejdskraft i karantæne af bordet.

Han kalder det populisme og symbolpolitik.

– Der er ikke nogen sundhedsmæssig begrundelse for det krav, der kommer fra venstrefløjen, Dansk Folkeparti og forbundene, siger han.

Udgivet den 20. april 2020