Id-kortet: et værn mod social dumping, og vejen til et bedre arbejdsmiljø i byggeriet

 

Pressemeddelelse fra BAT-Kartellet
d. 24. april 2019

Af
Casper Poulsen

De første politiske skridt mod en mere sikker og fair dansk byggebranche blev taget i går, da et flertal i folketinget bakkede op om at indføre et obligatorisk id-kort gældende for ansatte i byggebranchen.

 

Der lægges op til, at det obligatoriske id-kort med bl.a. en sikkerhedsuddannelse skal være gældende for arbejdstagere i byggebranchen, herunder indehavere af enkeltmandsfirmaer.

Det foreslås at id-kortet bl.a. skal indeholde information om social sikring, arbejdsskadeforsikring, uddannelse og registrering i RUT-registret. Derudover skal kortet kunne anvendes til at identificere kortholderen med billede og kortnummer.

Der er dog kun tale om en 1. behandling af forslaget, som har fået titlen B 126: ”forslag til folketingsbeslutning om indførelse af id-kort i byggebranchen”.

 

Formand for BAT-Kartellets arbejdsmiljøudvalg Søren Schytte mener:

Selvom der blot er tale om en 1. behandling, så er det positivt at et flertal i Folketinget nu anerkender, at byggebranchen står i en særlig situation når det handler om arbejdsmiljø og arbejdsulykker. I byggefagene har vi længe forslået at introducere et id-kort, både som et værn mod social dumping, men også som et værktøj for at understøtte arbejdspladsens arbejdsmiljøarbejde.

 

 

Der er i den grad behov for at understøtte arbejdsmiljøarbejdet på pladserne, da bygge- og anlægsbranchen årligt har mere end 1.100 alvorlige arbejdsulykker. Desværre har branchen også et rekordhøjt antal sager på socialdumping-området, og det skal der dæmmes op for. Og lige præcis derfor, er regeringens kritik i forhold til finansiering af id-kortet jo mærkelig, da gevinsterne er helt åbenlyse.

 

Vi skal sikre os at kortet er en forudsætning for at få adgang til byggepladsen. Ellers nytter det ikke noget. Derfor skal id-kortet både være et værktøj for virksomheder, bygherrer, ansatte og myndigheder, således at det også kan bruges som et ’tilsynsinstrument’. I fagbevægelsen ser vi selvfølgelig meget frem til at blive involveret i implementeringen af id-kortet.

Det siger Søren Schytte, Formand for BATs arbejdsmiljøudvalg.

 

Forslaget om indførsel af id-kortet behandles nu i beskæftigelsesudvalget, hvor flertallet vil samarbejde om en beretning, som kan skabe klarhed om finansiering og implementering.

 

Yderligere information fås ved:

Søren Schytte, formand for BATs arbejdsmiljøudvalg: 5153 3143

Casper Poulsen, Arbejdsmiljøkonsulent i BAT: 4048 0619

Udgivet den 24. april 2019