God kommuneaftale om grundkapital i almene boliger.

God kommuneaftale om grundkapital i almene boliger.

Af Gunde Odgaard

Forleden faldt aftalen om kommunernes økonomi på plads. Den giver ekstra 800 millioner til kommunernes anlægsbudgetter i 2019 i forhold til 2018, hvilket der også er god grund til, da mange skoler, daginstitutioner, veje og kloakker trænger til en kærlig hånd, ikke mindst en kærlig energirenoverings hånd.

Desuden faldt spørgsmålet om kommunal grundkapital i almene boliger på plads, det blev en meget bedre aftale end forventet. Den er faktisk rigtig god, fordi den sikrer stabilitet og muligheden for en kontinuerlig udbygning af de almene boliger, således vi kan imødegå de boligmæssige udfordringer i vore større byer.  Det skyldes ikke mindst KL’s topforhandler Jacob Bundsgaard fra Aarhus. Måske hjalp det også lidt, at BAT og mange andre kritiserede regeringens første udspil. Aftalen om grundkapitalen er skitseret nedenfor:

Der er nu landet en god aftale om grundkapitalen. Samlet set stiger den ikke, men fastholdes på 10 % samlet set, og det kan endda ikke udelukkes, at byggeriets sammensætning trækker den nedad. For ældre- og ungdomsboliger er grundkapitalen fremover på 10 %. Familieboliger deles op i tre kategorier. Er boligen under 90 kvm., så nedsættes grundkapitalen til 8 %. Er boligen imellem 90 og 104 kvm., så er grundkapitalen fortsat 10 %, og for boliger på 105 kvm. eller mere er grundkapitalen 12 %. 

Aftalen er i høj grad en sejr for fornuften. Grundkapitalen fastholdes samlet set på 10%. På den måde undgås det, at kommunerne presses til at ‘hamstre’, som kan være skadeligt for byggeriet. Og så er det afværget, at alment byggeri går i stå fremover. Samtidig lægges der op til, at boliger under 90m2 får reduceret grundkapitalen til 8%, hvilket hænger godt sammen med behovet for lidt mindre boliger.

 

Udgivet den 12. juni 2018