Europa-Parlamentet med nyt forslag om ID-kort

Den 26. oktober stemte Europa-Parlamentet om en resolution, der bl.a. tog første skridt mod at indføre et ID-kort for vandrende arbejdskraft i EU. Resolutionen blev vedtaget med bred politisk opbakning, og således stemte 45 medlemmer for resolutionen og kun fem imod. Resolutionen skal efterfølgende stemmes om ved parlamentets plenarforsamling senere på året, men den brede opbakning tegner godt. I den forbindelse skal beskæftigelseskommissæren Nicolas Schmit svare på, om man fra Kommissionens side vil gå videre med resolutionens forslag.

Resolutionen er i høj grad et resultat af dansk lederskab i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg. Penneføreren på resolutionen er danske Nikolaj Villumsen (Ø) og blandt gruppernes hovedforhandlere sad bl.a. danske Marianne Vind (S).

Et af de vigtigste resultater i resolutionen er kravet om et digitalt ID-kort for vandrende arbejdstagere i EU. Det vil give danske myndigheder mulighed for i realtid at kunne tjekke hvem f.eks. medarbejdere på en byggeplads er ansat af, om de får den løn de er berettiget til, om de har social sikring og meget mere.

Nogle kritikere af forslaget har påpeget, at det ville være svært at udarbejde i praksis. BAT og 3F har derfor sammen udarbejdet en rapport, der i detaljer illustrerer, at det ikke kun er muligt, men at man i store træk vil kunne læne sig op ad eksisterende digitale løsninger.

”Jeg vil gerne ønske særligt de to danske forhandlere til lykke med det flotte resultat. Et digitalt ID-kort for den vandrende arbejdskraft i EU vil være et afgørende skridt i kampen mod social dumping”, udtaler Gunde Odgaard.

”Nu er det op til Kommissionen at vise, at de på denne dagsorden ikke er fodslæbende. Jeg vil derfor kraftigt opfordre Nicolas Scmit til hurtigst muligt at fremsætte et reelt lovforslag, der kan gøre Europa-Parlamentets forslag til virkelighed. Desværre har vi at gøre med den mest bagstræberiske Kommission i nyere tid, når det kommer til kampen mod social dumping, og derfor er det afgørende at vi fastholder det politiske pres på Kommissionen.”

Udgivet den 27. oktober 2021