Blacklistede bygningsarbejdere i England har vundet stor sejr!

En lang kamp for oprejsning er foreløbig vundet for organiserede bygningsarbejdere i England. Syv år har det taget at opnå forlig mellem fagforeningerne og en række byggevirksomheder i en sag om diskrimination mod bygningsarbejdere med tilknytning til fagbevægelsen.

Skandalen kom frem i lyset i 2009, hvor en liste med over 3.000 navne blev afsløret. Navne på personer, som var dømt ude på grund af tilhørsforholdet til en fagforening, politiske holdninger eller kompetencer. I nogle tilfælde var der også registreret detaljer vedrørende personlige relationer.

Over 30 byggevirksomheder, herunder nogle af de største i England samt multinationale selskaber, har ifølge anklagerne systematisk brugt listerne til kritisk at gennemgå jobansøgere til arbejde på byggepladser. En praksis, som angiveligt har stået på i over 40 år, og som har ført til, at hundredevis af bygningsarbejdere mistede deres arbejde og fik deres liv ødelagt for at udføre fuldt lovlige fagforeningsaktiviteter som f.eks. arbejdsmiljø- og sikkerhedsarbejde.

Bedrageriet har været sat i system gennem firmaet The Consulting Association, som udarbejdede listerne og solgte servicen til byggevirksomhederne. De anklagede virksomheder måtte i oktober 2015 anerkende, at systemet var ulovligt, og undskyldte offentligt for deres handlinger.

Forligene mellem fagforeningerne og virksomhederne blev indgået i april og maj og er på hhv. 53 mio. kr. plus millioner i advokatomkostninger i aftalen med GMB og Ucatt, mens Unite har opnået forlig på ca. 102 mio. kr.. Forligene omhandler flere hundrede medlemmer, hvoraf flere står til at modtage mellem 250.000 kr. og 2 mio. kr.

Kampen er ikke slut endnu: Som flere engelske fagforeningsledere siger, har de blacklistede arbejdere nu opnået at få kompensation – men der er stadig lang vej til retfærdighed.

Udgivet den 26. maj 2016