PÅ HERRENS MARK I FIELDS

På Herrens mark i Fields!

Af Casper Arnsbo Poulsen, BAT-KARTELLET

Torsdag d. 25. oktober var byggefagenes arbejdsmiljøpatrulje ude og se på byggepladser i København. Det skulle vise sig at blive en spændende dag, da Københavns byggeboom stadig ruller derudaf.

Det første besøg førte miljøpatruljen til Amagercentret, som står midt i en stor renovering. Besøget vakte et positivt indtryk, da der var en god sikkerhedskultur, styr på arbejdsmiljøet og fin kommunikation mellem ledere og ansatte. Hovedentreprenøren Hoffmann udviste fint lederskab, og inddrog de ansatte i arbejdet med arbejdsmiljø. Det skal de roses for. Udover et par gode råd fra patruljen omkring adgangsveje, var der intet at rapportere.

Det andet stop var udbygningen af en H&M butik i Fields. Det er en skam at bygherrerne i Fields ikke har været et smut forbi Amagercentret……

Miljøpatruljen havde faktisk en forventning om, at der var styr på arbejdsmiljøet, da H&M slår sig på CSR og at være forkæmpere for fair arbejdsvilkår og ledende inden for arbejdet med fair forsyningskæder. Dette var desværre ikke tilfældet i Fields. Her var bygningsarbejderne på herrens mark!

Byggepladsen var præget af dårlig kommunikation, ringe sikkerhed, rod og dårlige adgangsveje. Der var ikke udarbejdet fyldestgørende APV’ere og størstedelen af de ansatte benyttede ikke personlige værnemidler, selvom det er påkrævet. Ligeså var der ikke afholdt regelmæssige sikkerhedsmøder, og af de få afholdte var de ansatte ikke repræsenteret. På trods af at byggepladsen anvendte personhejs og lifte til arbejdet i højden, fandt miljøgruppen et utal af stiger som ikke havde været sikkerhedsgodkendt i årevis.

Den ufuldstændige H&M butik kan sammenlignes med noget som har været under angreb i en krig! Stålreglar, støv, ledninger, metalspåner og værktøj prægede byggepladsens gulv, hvor kun de 3 fra byggepatruljen havde hjelme på. Et fåtal havde iført sig sikkerhedssko. Dette var dog ikke tilfældet for den lettiske bygherre, som var hyret ind af ”Steen & Strøm”. Det afspejlede sig også i hans kommunikation til de arbejdende på byggepladsen, hvor der ingen konsekvens var ved ikke at iføre sig de påkrævede personlige værnemidler. Byggepladsen blev naturligvis straks anmeldt til Arbejdstilsynet.

1/3 af antallet af arbejdsulykker i Danmark sker som konsekvens af dårlig planlægning i det projekterende og udførende arbejde. Her er sikkerhedsmøder, ryddelighed og APV’er gode værktøjer, til at sikre bedre kommunikation om sikkerhed på byggepladsen.

Udgivet den 29. oktober 2018