14 dages karantæne for udenlandske håndværkere giver tryghed for bygningsarbejdere

I Bygge-, Anlæg- og Trækartellet er vi naturligvis optaget af kampen mod social dumping. Men i denne tid er vi mest optaget af, at alle vores medlemmer trygt skal kunne gå på arbejde uden unødig risiko for smitte, skriver BAT-kartellets bestyrelse i dette debatindlæg

Læs artiklen her https://www.information.dk/debat/2020/04/14-dages-karantaene-udenlandske-haandvaerkere-giver-tryghed-byggearbejdere

følg BAT på twitter, @batkartellet:
https://twitter.com/batkartellet

Informations Lasse Skou Andersen kalder det i sin leder den 15. april for populisme og samfundsskadelig symbolpolitik, når byggebranchen ønsker, at der politisk bliver taget en beslutning om, at alle håndværkere skal i to ugers karantæne, inden de kommer ind på en dansk byggeplads. Men intet kunne være længere fra sandheden.

Når vi som branche beder om regler, så handler det om sikkerhed og sundhed for landets bygningsarbejdere. Deres bekymring over at gå på arbejde med en risiko for at blive smittet med COVID-19 skal vi tage alvorligt.

Bygningsarbejdere kan i sagens natur ikke arbejde hjemmefra – sådan som store dele af resten af samfundet lige nu gør. Derfor er det også på sin plads, at der bliver taget helt særlige hensyn i den sammenhæng.

Vores medlemmer går på arbejde hver dag under sundhedskrisen. De er rygraden i byggeriet. Det skulle de gerne kunne blive ved med i tryghed og uden risiko for unødig smittefare.

Vi får hver eneste dag meldinger om byggepladser, hvor udenlandske arbejdere dukker op efter kortere eller længere ophold i udlandet. Det stemmer ikke med de retningslinjer, resten af landet lever under.

Så byggeriet beder om, at der bliver indført karantæne for udenlandske bygningsarbejdere, inden de kommer ind på de danske byggepladser. Der er heldigvis allerede flere større byggefirmaer, der af sig selv har indført den praksis.

Bygge-, Anlæg- og Trækartellet (BAT) er naturligt optaget af kampen mod social dumping. Men det her slag handler ikke om at føre den kamp under falsk flag, sådan som Information insinuerer. Vi er ikke ude på at stigmatisere vores udenlandske kolleger. Men vi er optaget af, at alle vores medlemmer skal kunne gå på arbejde uden at være utrygge. Det er et elementært krav, synes vi.

Af Claus von Elling, gruppeformand, 3F Byggegruppen og formand for BAT-kartellet, Jørgen Juhl, Forbundsformand, Dansk El-forbund, Lone Engberg Thomsen, Forbundsformand, Teknisk Landsforbund, Keld Bækkelund, Forbundssekretær, Dansk Metal, Martin B. Hansen, formand, Malerforbundet, Simon Tøgern, Sektorformand, HK/Privat, Henrik W. Petersen, forbundsformand, Blik & Rør, Gunde Odgaard, Sekretariatschef, BAT-kartellet

Udgivet den 17. april 2020